Het is alweer bijna tien jaar geleden dat verpandingsverboden onder de aandacht van de politiek kwamen. Verpandingsverboden zijn ongewenst, omdat zij de financierbaarheid van het bedrijfsleven beperken. Sinds 2016 houden we je via onze blogs op de hoogte over de ontwikkelingen op dit gebied.
In 2018 is een wetsvoorstel tot stand gekomen voor de “Wet opheffing verpandingsverboden”. Echter, voordat een wetsvoorstel daadwerkelijk tot een nieuwe wet kan leiden, legt het een lange route af. Op deze site van de Rijksoverheid valt meer te lezen over dit traject: “Hoe komt een wet tot stand?”
In onze laatste blog over dit onderwerp uit 2023 informeerden we je dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel had aangenomen en dat het aan de Eerste Kamer zou worden voorgelegd.
Inmiddels heeft ook de Eerste Kamer op 4 maart 2025 definitief ingestemd met de wet. Belangrijk gevolg van deze nieuwe wet is dat een beding met een verpandingsverbod voortaan nietig is. Dit leidt ertoe dat de zekerheidspositie bij een te verlenen krediet aanzienlijk wordt versterkt en dat de Recovery Rate zal stijgen. Naar verwachting komt hierdoor tot € 1 miljard extra kapitaal beschikbaar voor het MKB.
Voordat de nieuwe wet kan ingaan, moet deze eerst nog worden ondertekend door de Koning en de Minister. Vervolgens wordt het gepubliceerd in het Staatsblad. Pandhouders kunnen de betreffende vorderingen die dus alsnog onder de verpanding komen te vallen vanaf drie maanden na het tijdstip van inwerkingtreding van de wet gaan innen. Ceres Legal is hierin gespecialiseerd en ruim 10 jaar Preferred Partner van verschillende Nederlandse grootbanken en andere kredietverleners. Wij staan je graag bij.
Onze eerdere blogs over verpandingsverboden: Verpandingsverboden